Mer

Det är få personer som inte känner till Converse skor, om ens någon. Men det är inte alla som vet att dessa populära skor har funnits i en form eller annan i nästan 100 år. Det hela började som en sportsko, en basketsko för att vara exakt. År 1917 kom den första Converse All Star ut, vilket fortfarande är den mest kända. Ibland hör man den kallas för en Chuck sko, vilket hänvisar till Charles H Taylor, också känd som Chuck.

Chuck var en basketspelare som tyckte om Converse skor och fick jobbet som försäljare och utvecklare. Han hade många bra ide’er och visste hur man skulle marknadsföra dem. Han gjorde mycket för Converse och blev senare hedrad genom att man inkluderade hans signatur bredvid den kända stjärnan på All Stars symbolen, där den fortfarande kan ses. 

De första Converse All Stars skorna var bruna med svarta sulor, men man började mycket snart producera de kända, vita skorna, och efter ett tag även andra nyanser. Idag kan man i stort sett välja mellan de flesta färger som finns, som rosa, grå eller blå skor. Man har fortfarande de stadiga gummisulorna som inte halkar, men ovansidan kan fås i olika material. Kanvas är fortfarande det vanligaste, men också läder har blivit riktigt populärt.

 Men även om materialet är annorlunda så är det fortfarande samma kära Converse skor. En del har högre skaft runt ankeln, man kan också få dem med en knäppanordning. De sitter stadigt och gör att man håller sig varmare, vilket gör det möjligt att använda skorna även när det är lite kallare ute. Många av modellerna har en röd och en blå linje som är ett annat kännetecken för Converse skor, medan andra har en annan färg på linjen eller har en enfärgad sula.

Under 1970-talet började skiftningen från sportsko till trendig sko. Converse skor har alltid varit populära, men nu började de bli mer kända helt utanför sportsarenorna. Och det är ju ändå detta som gör att en sko eller annat klädesplagg håller sig modernt under en längre tid. Man behåller sin stil och basdesign, men utvecklas inom andra områden. De har till och med setts på den röda mattan, bland andra Kristen Stewart föredrar dem framför högklackat. Andra har Converse skor på sig när de gifter sig, det är modernt och trendigt.  Med andra ord kan man helt klart räkna med att Converse kommer att fortsätta att utvecklas utan att förlora sin förankring i historien.

 

 Ännu mer om converse skor: